Korte weergave van de reis

In Berending, het dorpje waar we verbleven, is een kliniek, een kleuterschool en een basisschool.Iedere ochtend gingen wij van 8.00 uur tot 13.00 uur naar de kliniek. Hier hebben we vooral meegekeken met de Nederlandse en Gambiaanse verpleegkundige. Wat we vooral gezien hebben, zijn (brand- en snij-)wonden, patiënten met een hoge bloeddruk, patiënten met een vitamine gebrek, algehele vermoeidheid, infecties, zwangere vrouwen en jonge moeders. Ik heb voornamelijk recepten klaargemaakt, bloeddruk gemeten en kinderen getroost.

Daarnaast zijn we een dag naar een medische post in het buurland Senegal geweest. De reis hiernaartoe bestond uit een autorit van 30 minuten, waarna we lopend verder gingen naar de rivier, waar een iemand ons in een uitgeholde boomstam naar de overkant bracht. Vanaf hier was het nog 45 minuten lopen naar de post. Het was een indrukwekkende dag met veel patiënten. We sloten de dag af met een patiënt met een forse snijwond (zie foto's) van een kapmes in zijn voet. Op de terug weg zijn we nog langs de kraamkliniek van het dorp geweest. Dit was heel bijzonder om te zien: een vies, donker, stinkend hok met een onderzoekstafel waarop een zeil lag.

Als de kliniek om 13.00 uur dicht ging, hadden we even tijd om iets te eten. Daarna gingen we naar de basisschool waar de oudste klas iedere middag van 16.00 uur tot 18.00 uur terugkwam voor een knutsel- of gymles. We hebben een aantal van deze lessen voorbereid. Zo hebben we o.a. een les scoubidou (armbandjes vlechten) gegeven en koninginne-/koningsdag hebben we gevierd met Hollandse spelletjes: rijstzaklopen, frisbeeën, blikgooien, spijkerpoepen, boter-kaas-en-eieren in het zand, touwtje springen en elastieken. We hebben afgesloten met een potje flessen voetbal, wat erg in de smaak viel!

We zien terug op een hele bijzondere reis waarin we tussen de mensen in Berending hebben geleefd. We zijn heel gastvrij ontvangen, terwijl we door de dagen heen merkten dat de mensen bijna niets hebben naast hun eigen familie.


Uw gift

In Berending waren de mensen onder de indruk van het grote bedrag wat we ze mochten overhandigen. Een deel van het bedrag zal worden gebruikt in de kliniek. Een ander deel zal worden gebruikt om de docenten van de kleuterschool naar school te laten gaan om aan de nieuwe eisen van de regering te voldoen. Het resterende bedrag zal worden gebruikt voor het opzetten van een nieuwe school voor beroepsgericht onderwijs. Ook hebben wij zelf al voor de school materialen meegenomen om te knutselen. Voor de kliniek hadden we twee unsters (hang weegschalen, met dank aan Anita Verhulst) meegenomen, babymutsjes (met dank aan Barbara Jongkind) en verbandmaterialen.

We willen u heel hartelijk bedanken voor uw voorbede, belangstelling voor dit project en uw bijdrage, op welke manier dan ook.

In november gaat er weer iemand van Stichting Gambia Team naar Berending. Mocht u nog baby-/kinderkleding, verbandmaterialen of medicijnen over hebben, dan kunt u dit bij ons inleveren. Wij zullen ervoor zorgen dat het bij de Stichting komt zodat ze het mee kunnen nemen naar Gambia.

 

Hartelijke groeten,
Irma en Hannah Leegwater

Bekijk meer foto's van de reis van Hannah naar Gambia »