orgelIn 1868 bouwde H. Knipscheer een tweeklaviers orgel met hoofdwerk, bovenwerk en aangehangen pedaal voor onze Dorpskerk. Het werd bij de ingebruikname bespeeld door G. Bastiaans, organist te Haarlem. Flentrop maakte in 1941 een zelfstandig pneumatisch pedaal met drie stemmen en plaatste een nieuwe Fluit 2' op het bovenklavier. Ook werd de Trompet vernieuwd.

Het pedaal werd in 1968 door orgelbouwer Louis Kramer vervangen door een mechanisch pedaal, met nieuwe registers.

In 2007-2008 voerde de firma Reil een restauratie uit. Het werd gedemonteerd en verhuisd naar de werkplaats in Heerde. Bij deze restauratie gold de situatie in 1868 als uitgangspunt. Dat impliceerde dat ook de in de 20ste eeuw verdiepte achterwand weer naar de oorspronkelijke positie werd teruggebracht. Verder werd de oorspronkelijke aanleg van de windvoorziening gereconstrueerd. Hiervoor stond het orgel in Nijbroek (Knipscheer, 1861) model. Het orgel in onze kerk werd aanvullend voorzien van een vrij pedaal met vier stemmen. Voor maatvoering en detaillering daarvan is vooral naar het Knipscheer-orgel in Varsseveld (1860) gekeken. Dit orgel diende ook als voorbeeld voor de reconstructie van de verdwenen tongwerken Trompet 8’ van het hoofdwerk en de Dulciaan 8’ van het bovenwerk. Op 20 september 2008 is het orgel weer in gebruik genomen. Hierbij werd het orgel bespeeld door adviseur Aart Bergwerff en door Hans van Noort.

Onze dank gaat uit naar de vele gemeenteleden die financieel hebben bijgedragen en niet in de laatste plaats naar hen, die de organisatie van de restauratie voor hun rekening hebben genomen. We mogen trots zijn op het resultaat en er elke week weer van genieten.

orgel-klavier

Dispositie:

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8
Bourdon 16
Roerfluit 8
Octaaf 4
Cornet IV discant
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur III-V
Trompet 8 bas/discant

Bovenwerk C-f3
Prestant 8 discant
Viola di Gamba 8
Holpijp 8
Prestant 4
Open Fluit 4
Fluit 2
Dulciaan 8

Pedaal C-d1
Subbas 16
Fagot 16
Octaaf 8
Octaaf 4

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Koppel Pedaal + Hoofdwerk
Koppel Pedaal + Bovenwerk
Tremulant