Verslag van de reis

IMG 0445AZaterdag 26 oktober was het dan zover.
Voor de vijfde keer in nog geen drie jaar tijd vertrok ik naar de Filipijnen. Een land, met een bevolking, dat mijn hart bij het eerste bezoek begin 2011 had gestolen.

Vijf weken geleden, in de nacht van 19 op 20 september had er een grote brand gewoed op Smokey Mountain, de vuilnisbelten van Manilla.
Bij de brand is een kwart (375) van de woningen afgebrand. Ook zijn er vijf mensen omgekomen, een relatief laag aantal als je weet dat de ´huisjes´ van hout zijn en alles heel dicht op elkaar gebouwd is.
Na het horen van de berichten over de brand kwam al snel het idee om iets voor de mensen daar te doen.
Ik zette een aantal acties op om geld in te zamelen.
Mensen reageerden enthousiast en uiteindelijk kon ik met een heel mooi bedrag dus vertrekken naar Manilla.

Zondagavond lokale tijd kwam ik na een goede vlucht aan in Manilla, waar ik werd opgewacht door een goede vriendin, waar ik mijn dagen in Manilla ook zou logeren.
Na een goede nacht, vertrok ik maandagmorgen naar Smokey Mountain.
Via de NGO (Non Gouvermentele Organisatie) St Martin de Porres, een organisatie die actief is op Smokey Mountain en onder andere de mensen van Smokey Mountain bijbelles geeft, de vrouwen kookles geeft en onderwijs aanbiedt aan de kinderen van Smokey Mountain, gingen we naar Smokey Mountain om te kijken wat de beste manier was om het geld te besteden.

Al rondlopend kwamen we op een gegeven moment bij een onderkomen wat qua vorm het beste te vergelijken is met een tweepersoonstentje, gemaakt van (bouw)afval. Hier woonden 7 mensen. Beide ouders en vijf kinderen... We raakten met de mensen aan de praat en toen bleek dat hun jongste zoon van 11 maanden, JeBoy genaamd, al een week aan de diarree was en uitdrogingsverschijnselen vertoonde.
We hebben toen aangeboden om de moeder en zoon mee te nemen naar het ziekenhuis.
Daar moet hij een maand blijven en minstens 7,5 kg aankomen.

Van het opgehaalde geld heb ik de onder andere de ziekenhuisopname, de medicijnen en eten voor de moeder kunnen kopen. Omdat alleen de baby opgenomen is in het ziekenhuis, krijgt hij eten. De ouders moeten zelf voor eten zorgen.
Afgelopen dinsdag kreeg ik bericht uit Manilla dat hij al weer een halve kilo was aangekomen.
En zo is er goede hoop dat hij 27 november aanstaande zijn eerste verjaardag mag vieren...

Op woensdag werd ik opgehaald in Manilla door mensen van het kindertehuis Bahay Aurora in Baras, 50 km ten oosten van Manilla.
Donderdagmorgen zat ik met een Nederlandse vrijwilligster te praten die daar 4,5 maand zit als onderdeel van haar opleiding, toen er een meisje van 13 jaar in de deuropening stond met een heel verdrietige blik in haar ogen.
Later hoorde ik dat zij uit een gezin van 6 kinderen komt, dat ze er nog maar twee maanden zit.
Haar vader werkt op een kermis en reist dus veel rond. Hij was niet in staat om alleen voor de kinderen te zorgen en bracht ze naar zijn broer.
Daar is Mary Joy door haar oom en neef misbruikt, waarna ze uiteindelijk in het kindertehuis terecht is gekomen.

De mensen op Smokey Mountain en in het bijzonder JeBoy en zijn familie en de kinderen van het tehuis heb ik voor altijd in mijn hart.
Het zijn sterke mensen, met een sterk geloof die allemaal al een hoop hebben meegemaakt.
Ik hou van deze mensen en denk dagelijks wel even aan ze.
Ik hoop ze nog vaak te kunnen bezoeken.

Joop Stroes


IMG 0473A IMG 0477A IMG 0480A
IMG 0465A IMG 0486A IMG 0487A